Psihologija, psihijatrija, psihoterapija … sinonimi ili ipak različite stvari?

Ljudi ponekad miješaju psihijatra, psihologa i psihoterapeuta. Unatoč međusobnoj sličnosti ovih pojmova, zapravo se radi o tri potpuno zasebne profesije.

Psihijatar je liječnik koji je nakon studija medicine završio specijalistički studij iz psihijatrije. Usmjeren je na dijagnosticiranje i liječenje mentalnih bolesti svojih pacijenata (najčešće uz pomoć lijekova – psihofarmaka).

Psiholog je završio studij psihologije kroz koji je, između ostalog, učio o uzrocima i načinima ljudskog ponašanja, emocijama, motivaciji, inteligenciji, rasuđivanju, percepciji i sl. Proučavanje psihičkih teškoća i pružanje psihološke pomoći predmet je interesa tek jedne od grana psihologije - kliničke psihologije.

Psihoterapeut je stručnjak koji se nakon prethodno završenog temeljnog studija (psihologije, odnosno medicine i sl.) dodatno školovao za psihoterapeuta. Edukacija iz psihoterapije traje minimalno četiri godine, a razinom svoje zahtjevnosti može stati uz bok nekim sveučilišnim studijskim programima. Psihoterapeut kroz psihoterapijski proces pomaže svom klijentu prevladati životne teškoće, razriješiti problem emocionalne prirode ili potaknuti pozitivan razvoj ličnosti.

Da zaključimo, i psiholog i psihijatar mogu pružati usluge psihoterapije, ali isključivo ukoliko su se dodatno školovali za psihoterapeuta.

Natrag